Deze vraag houdt me al een poosje bezig. Na mijn zoektocht naar de hunebedbouwers (zie mijn vorige blogbericht) kwam ik de NPO serie ‘het verhaal van Nederland’ tegen. De eerste aflevering gaat over de prehistorie. De serie kent ook een podcast, en met name de podcastaflevering over de prehistorie gaf mij veel informatie in mijn zoektocht. Luc Amkreutz verteld heel levendig en beeldend over deze tijd. Hij noemt het ‘diepe geschiedenis’ in plaats van prehistorie. Tijdens het luisteren viel voor mij het kwartje en is mijn vraag beantwoord!

99% van ons bestaan in Europa leefden wij als jager-verzamelaars. De oudste gevonden sporen van de mens zijn 2.5 miljoen jaar oud en gevonden in oost Afrika. In onze regio zijn mens sporen gevonden in Engeland van 800.000 jaar geleden. Nu ik me verdiep in de diepe geschiedenis komt de periode van onze ‘moderne beschaving’ voor mij in een heel ander perspectief te staan. Ik merk dat ik deze periode in mijn beleving in mijn hoofd veel groter heb gemaakt dan deze werkelijk was. Daarvoor vond ik de hunebedden die 5000 jaar geleden gebouwd zijn echt super oud. Nu ik dit weet denk ik dat de antwoorden op wie wij werkelijk zijn veel meer in de diepe geschiedenis te vinden zijn dan in de geschiedenis, we spreken pas van geschiedenis vanaf het geschreven woord. Voor Nederland begint de geschiedenis wanneer Julius Caesar over onze gewesten schrijft ongeveer 2000 jaar geleden. De geschiedenis verteld ons wel hoe we geworden zijn tot wie we nu zijn, maar niet wie we werkelijk zijn.

De Neanderthaler is een van de eerste mensen in Europa en heeft hier honderdduizenden jaren in harmonie met de natuur en elkaar geleefd. Ze communiceerden met elkaar, zorgden voor elkaar (ook bij ziekte) maakten sieraden en schilderden. Ze beschikten zelfs over chemische kennis, ze maakten lijm van berkenbast en dat is niet eenvoudig. Hier moet je berkenbast voor verhitten tussen de 300 en 400 graden en er mag geen zuurstof bij komen.

Ongeveer 11.000 jaar geleden begon de zogenaamde agrarische revolutie in het oude nabije oosten. Deze leefwijze verspreide zich vandaaruit over Europa. Ongeveer 7300 jaar geleden zijn de eerste mensen zich gaan vestigen als boeren in Nederland. We gingen voedsel verbouwen, dieren houden en kregen steeds meer bezit. Wanneer het land was uitgeput kapten we elders een stuk bos. Zo veranderde ons bos in uitgeputte zandvlaktes. Vanaf de bronstijd (4000 jaar geleden) neemt geweld vormen aan wat op oorlog lijkt, dat blijkt onder andere uit de ontwikkeling van het zwaard en de vondst van een groepsgraf waar mensen door geweld om het leven zijn gekomen. In onze geschiedenis wordt gesteld dat 11.000 jaar geleden onze moderne beschaving zijn oorsprong heeft gevonden. Ik vraag me af of wij hier onze beschaving zijn verloren.

Volgens Luc Amkreutz is de Neanderthaler de meest succesvolle soort mens in Europa tot nu toe. En ik geloof dat oprecht. Oorspronkelijk wonen en leven is wat de jager-verzamelaars honderdduizenden jaren deden. Om een succesvol leven te leiden hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. Gekeken naar ons bestaan hier op aarde is het nog maar kortgeleden dat we zo leefden. Kunnen wij daarnaar terug? En is dat wenselijk? Als ik heel eerlijk ben denk ik zelfs dat we daarnaar terug moeten wanneer we voor het leven willen kiezen. Het zou wel een heel proces zijn om al die kennis en vaardigheden van de jager-verzamelaars ons weer eigen te maken. Zou al die kennis en al die vaardigheden nog te vinden zijn? Waar vinden we die? En waar te beginnen?

Wanneer ik naar buiten kijk zie het voorjaar losbarsten en de eerste ‘oer’ groenten boven de grond komen, paardenbloem, madelief, zevenblad etc. Ik pluk wat blaadjes voor sla, veel mensen doen dat, ook dit is verzamelen. Deze kennis is nooit verloren gegaan.

Oorspronkelijk leven

Lees meer berichten

Mijn Helweek

Mijn Helweek

Dag 1 Het is zondagavond 22.00 uur en ik lig op bed in de caravan, alleen. Mijn hardloopkleren liggen klaar en mijn wekker staat op 5.00 uur. Mijn Helweek begint. Niet de Helweek van het leger, maar de Helweek van Erik Bertrand Larssen. Zijn boek heb ik ruim 8 jaar...

Discussie versus Dialoog

Discussie versus Dialoog

Ik hield altijd intens van een goede discussie. Hoe feller hoe beter. Ik dacht er zelfs over om de politiek in te gaan om dit de hele dag te mogen doen. Wanneer ik me goed in een onderwerp had verdiept en ik het vanuit idealisme heel belangrijk vond anderen hierin mee...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mis nooit een nieuw blog bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan hoor je het als eerste wanneer er een nieuw blogbericht is of nieuwe natuur sieraden.