Slakken eten

Heb jij ze wel eens gegeten?

Heb je überhaupt wel eens slakken gegeten? Ik nog nooit (niet bewust in elk geval, ik eet vaak sla, dus misschien een keer per ongeluk) En als vegetariër voel ik ook niet echt de neiging om dat wel te doen.

Voor mijn kinderen (van 3 en 6) ligt dat anders, zij eten wel vlees en ze zijn ook nog eens erg nieuwsgierig. Vanmorgen waren ze slakken aan de kippen aan het geven, de kippen houden ervan en ze gaan er goed van leggen, toen mijn dochter zich realiseerde dat wanneer wij die eieren eten, wij dus ook slakken eten. Niet veel later zat ze naar een slak te kijken en het water liep haar al in de mond, ‘mag ik een slak proeven mama?’ vroeg ze. Eehhh tja, wat zal ik daar op zeggen? In Frankrijk is slakken eten heel normaal, hier eten mensen mosselen, dat is net zoiets, maar kan je alle slakken eten? Ik kon geen goede reden bedenken waarom het niet mocht, dus ik ben google gaan raadplegen. Daar vond ik meerdere bronnen die aangaven dat slakken uit de tuin prima gegeten kunnen worden, met volledige stappenplannen over hoe dat aan te pakken. Ik vind een beschrijving die ik aandurf en lees het voor. Mijn kinderen durven het ook aan, dus we gaan aan de slag.

Voor de geïnteresseerden, hier de website,
https://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/137970-slakken-eten-uit-de-tuin-een-delicatesse.html

Met allebei een emmer gaan ze de tuin door op zoek naar slakken, bij de eerste slak zitten ze er al verlekkerd naar te kijken, ze hebben er echt zin in!

Om eventuele giftige plantenresten kwijt te raken moeten ze een paar dagen in een schone bak op een dieet van voor ons eetbare planten. Van stress gaan slakken veel slijm produceren en dat blijkt niet lekker, dus lief voor ze zijn is belangrijk. Zo zijn de kinderen heel druk met zoeken naar de juiste plantjes die slakken lekker vinden en doen ze erg lief tegen ze om de stress te voorkomen. Ik ben onder de indruk van hoe leerzaam dit voor ze is en nog meer over hoe goed ze voor diertjes willen zorgen die ze vervolgens op willen eten.

Ik ben benieuwd hoe het er over een paar dagen bij staat. Zouden ze de slakken dan nog steeds op willen eten? Of zijn ze er dan te veel aan gehecht geraakt?

Een week later,

De slakken hebben een week op een sla dieet geleefd en mijn kinderen willen ze nog steeds graag proeven.
We gaan dus door naar de volgende stap. We kunnen ze bereiden. Levend koken is zielig en volgens de website kunnen we ze ook eerst invriezen, dan vallen ze in slaap en kook je ze vervolgens soort van verdoofd. We willen geen nodeloos lijden veroorzaken dus gaan we voor eerst invriezen.

De slakken moeten gewassen worden met water en vervolgens in een bakje de vriezer in. Na een poosje kijk ik even of ze wel in de slaap stand gaan. Wanneer ik in het bakje kijk zie ik de slakken niet teruggetrokken in hun huisjes, maar nog een beetje in de rondkruipstand. Bevroren zijn ze al wel. Ik heb mijn twijfels bij deze methode, volgens mij zijn ze nu levend bevroren in plaats van levend gekookt. Als de kinderen hierna nog eens slakken willen eten ga ik op zoek naar een betere methode.

De volgende dag is het zover, we koken de slakken een gaan ze proeven! Ik wil mijn kinderen geen experiment voorzetten wat ik niet zelf ook proef, tegelijk ben ik vegetariër, mijn hele leven al, hoe pak ik dat aan. Mijn man laten voorproeven? Dat ga ik bedenken wanneer de slakken op tafel staan.

We koken water met zout en doen daar de slakken ik. Tijdens het koken gaan eventuele aanwezige parasieten dood zoals wormen, voor de veiligheid is dat dus erg belangrijk.

Wanneer de slakken gekookt zijn kan je ze uit hun huisje plukken. Alle onderdeeltjes zijn goed zichtbaar, erg fascinerend, dat had ik nog niet eerder gezien.

Mijn man ziet het proeven echt niet zitten en mijn kinderen zitten er al watertandend naar te kijken. Nu moet ik beslissen… ik zet mijn verstand op nul pak een slak en neem er een hap van. Snel kauw ik erop en slik hem door pfff dat hebben we gehad. Het was zeker niet vies (dat kwam waarschijnlijk ook door de kruidenboter) toch heb ik niet de nijging er nog een te eten. Nu durf ik mijn kinderen ook te laten proeven en daar hebben ze zin in. Ze stoppen er beide een in hun mond en kauwen erop. Lekker mama! Gaan we volgende keer wormen proeven?

Lees meer berichten

Mijn Helweek

Mijn Helweek

Dag 1 Het is zondagavond 22.00 uur en ik lig op bed in de caravan, alleen. Mijn hardloopkleren liggen klaar en mijn wekker staat op 5.00 uur. Mijn Helweek begint. Niet de Helweek van het leger, maar de Helweek van Erik Bertrand Larssen. Zijn boek heb ik ruim 8 jaar...

Discussie versus Dialoog

Discussie versus Dialoog

Ik hield altijd intens van een goede discussie. Hoe feller hoe beter. Ik dacht er zelfs over om de politiek in te gaan om dit de hele dag te mogen doen. Wanneer ik me goed in een onderwerp had verdiept en ik het vanuit idealisme heel belangrijk vond anderen hierin mee...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mis nooit een nieuw blog bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan hoor je het als eerste wanneer er een nieuw blogbericht is of nieuwe natuur sieraden.