Tiny wonen boven Groningen
Tiny wonen boven Groningen

De vraag hoe het is om off-grid te wonen en te leven houdt me bezig. Het idee om volledig los van het systeem te wonen en te leven lijkt me fantastisch! Of het ook fantastisch is, dat weet ik (nog) niet. Ik wil het wel graag weten.

Off-grid wonen betekent dat je niet bent aangesloten op de nutsvoorzieningen, zoals riolering, water elektriciteit etc. Daar zoek je een andere oplossing voor of je zorgt dat je het niet nodig hebt. Je kan hier nog verder in gaan door je leven volledig los van de bestaande systemen in te richten. Vanuit het leven wat ik gewend ben is dat een hele grote verandering. Ik vind het best prettig om gebruik te maken van ons zorg systeem en dat ik mijn kinderen naar de dorpsschool kan brengen, dat ik over een aangelegde weg kan rijden, mijn afval bij mijn huis opgehaald kan worden en ga zo maar door. Ik vind ook veel van de manier waarop de dingen nu geregeld zijn. Zeker als het gaat om eerlijkheid en gelijkwaardigheid tegenover elkaar en de wereld om ons heen.

Wanneer je je alleen volledig los maakt van het systeem sta je er ook echt helemaal alleen voor. Met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Wanneer je dit als gezin doet kan je elkaar aanvullen en versterken binnen de mogelijkheden van je gezinsleden. Dan heb je samen een eigen klein systeempje gecreëerd.

In je eentje en ook als gezin kan je lang niet elk probleem oplossen. Wanneer je hier verschillende mensen bij zoekt kan je samen oplossingen bedenken en uitvoeren. Samen ben je sterker.

Wanneer je dit samen goed hebt ingericht heb je een gezamenlijk off-grid systeem ontwikkeld en houd je dit samen in stand. Wanneer dit een goed systeem is willen meer mensen zich hierbij aansluiten.

Is op die manier ons huidige grote systeem niet ook ontstaan? Vanaf wanneer spreek je van een systeem? En wanneer is een systeem dusdanig hinderlijk dat je er graag van los zou komen? Ik vraag me af of dit een cyclus die zich telkens herhaald. Is dat hoe je naast een bestaand systeem een nieuw systeem creëert? Door je er volledig van los te maken om van daaruit een nieuw systeem te bouwen, een die past bij de huidige omstandigheden en de huidige behoeften. Als je het zo bekijkt dan is deze cyclus onvermijdelijk en heb je altijd mensen nodig die zich los maken van het huidige systeem om een nieuw systeem te creëren die beter past bij nu. De mensen die een succesvol systeem hebben ontwikkeld worden de helden van het nieuwe systeem en de mensen die een niet succesvol systeem hebben gecreëerd worden de idioten van het huidige systeem, tot er een systeem komt die aansluit bij het niet succesvolle systeem, dan worden het alsnog helden.

Ik ben dit alles aan het overdenken terwijl ik een uurwerk aan het repareren ben in mijn atelier.

Na de reparatie hang ik de klok aan de wand, trek de gewichten op en breng ik de slinger in beweging. Op dat moment realiseer ik me dat ik een mechanisme in beweging heb gezet waar ik één keer per week een beetje van mijn energie in moet steken tijdens het optrekken van de gewichten. Hier is geen input van een systeem voor nodig. Een off-grid oplossing voor het meten van de tijd! Deze oplossing bevindt zich al heel lang recht voor mijn neus. Dit maakt mij enthousiast! Ik ga op zoek naar meer off-grid oplossingen en ga kijken waar dat me brengt.

Lees meer berichten

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis nooit een nieuw blog bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan hoor je het als eerste wanneer er een nieuw blogbericht is of nieuwe natuur sieraden.