Anke Hartog Rootz Logo

Ik hield altijd intens van een goede discussie. Hoe feller hoe beter. Ik dacht er zelfs over om de politiek in te gaan om dit de hele dag te mogen doen. Wanneer ik me goed in een onderwerp had verdiept en ik het vanuit idealisme heel belangrijk vond anderen hierin mee te krijgen, dan kon ik ieder die de discussie met mij aandurfde volledig wegblazen. Het voelde als een groot succes wanneer ik anderen op deze manier wist te overtuigen. Mijn passie werd niet door iedereen gewaardeerd wat ik achteraf ook wel begrijpelijk vind. Regelmatig hoorde ik al mensen om me heen zuchten wanneer ik alleen nog maar een hap lucht nam voor ik een discussie begon. Dat vond ik moeilijk om te merken, maar ik wist ook geen andere manier.

Na verschillende dingen gedaan te hebben vond ik werk als kwaliteitsmedewerker in een fabriek. In deze functie kwamen regelmatig discussies voorbij, over wat goed en fout was, over de juiste oplossing, over de werkelijke oorzaak van een afwijking etc. Ik genoot daarvan, maar het kwam ook regelmatig voor dat het me ging frustreren. We kwamen vaak tegenover elkaar te staan en daardoor kwamen we niet verder. Vanuit mijn functie toetste ik ook of de werkzaamheden volgens de werkbeschrijvingen werden uitgevoerd. En onderzocht ik de oorzaken van de afwijkingen die tijdens het werk ontstonden. Ik volgde verschillende trainingen om dit goed onder de knie te krijgen. Daar leerde ik vragen te stellen vanuit nieuwsgierigheid, luisteren naar het antwoord en vervolgens verder door te vragen. En dit net zo lang, met net zo veel verschillende mensen tot dat ik het proces of de werkelijke oorzaak van de afwijking volledig in beeld had.

Ik leerde een dialoog voeren.

En dat had niets met overtuigen en omverblazen te maken. Met een dialoog doet het er niet toe of je gelijk hebt of niet. Mijn eigen overtuigingen waren niet meer interessant. Wat wel interessant was waren de verhalen van de processen in de fabriek. Die verhalen waren te vinden bij de medewerkers in alle lagen, op te halen door de juiste vragen te stellen en te luisteren. En het wonderlijke was, wanneer de werkelijke oorzaak gevonden was, lag de oplossing vaak voor de hand. Een discussie was daardoor niet meer nodig.

Het enige wat je nodig hebt is oprechte nieuwsgierigheid.

Vanuit die nieuwsgierigheid stel je de juisten vragen, luister je met aandacht naar het antwoordt en vraag je door waar je meer informatie wenst.

Er ging een wereld voor me open. Alle informatie en verhalen uit te fabriek waren hierdoor ineens beschikbaar. En de frustratie werd een stuk minder (die zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, want ik laat me nog steeds wel eens verleiden tot een ‘goede’ discussie 😉) Mijn werk werd een stuk leuker en een stuk effectiever.

Niet alleen de verhalen uit de fabriek werden beschikbaar, alle verhalen werden beschikbaar. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid kan je overal op zoek gaan naar de antwoorden op je vragen. Vanuit deze gedachte ben ik met ROOTZ, keuze vanuit de oorsprong begonnen. Ik ga op zoek naar de antwoorden op de vragen waarop ik het antwoord graag wil weten. En daar schrijf ik over in mijn blogberichten op mijn website en in de gelijknamige facebook groep.

Ik ben nu groot fan van de dialoog. Naast de dialoog valt de discussie voor mij in het niet. Het effect is magisch en 1000x leuker. Deze liefde wil ik graag delen en verder verspreiden. Daarom organiseer ik nu de workshop ROOTZ, samen naar de kern.

Workshop dialoogspel

Lees meer berichten

Schatten uit de Noordzee

Schatten uit de Noordzee

Ik loop langs het strand van de Noordzee. Ik speur de waterlijn af naar mooie schelpjes en andere voorwerpen die aangespoeld zijn. Ik houd daar intens van, struinen naar mooie voorwerpen in de natuur. Ik raak nieuwsgierig naar het verhaal achter de voorwerpen. Mijn...

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis nooit een nieuw blog bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan hoor je het als eerste wanneer er een nieuw blogbericht is of nieuwe natuur sieraden.